کلیه ها

حقایقی شگفت انگیز درباره کلیه ها

  • همان گونه که مطلع هستید بدن انسان دارای دستگاه ها و اجزای مختلفی می باشد که هر یک از این اجزا نقش مختص خود را ایفا می کنند که نتیجه این فرآیند، زنده ماندن و تحرک فرد می باشد.از این رو می توان این گونه برداشت نمود که تمام اجزای بدن برای اینکه بدن بتواند در نهایت صحت و سلامت قرار داشته باشد، باید سالم بمانند و با آسیب دیدن یک جزء ، اجزای دیگر وارد مشکل خواهند شد که چیزی جبران ناپذیر و ناخوشایند می باشد.در میان اجزای اصلی بدن می توان به کلیه ها اشاره نمود که بی شک کلیه ها یکی از مهم ترین اعضای بدن ما می باشند که در فیلتر کردن و تصفیه خون و همچنین حذف و از بین بردن مواد زائد بدن نقش اساسی دارند. کلیه ها به عبارتی هم اندازه گوشی های تلفن همراه می باشند که دارای شکل و آناتومی همانند لوبیا می باشند.با این وجود این عضو اصلی و مهم بدن دارای حقایقی پنهان می باشد که شاید از آنها هیچ اطلاعی نداشته باشیم و علت اصلی آن هم می تواند بی توجهی ما نسبت به این عضو حیاتی بدن باشد.
از عملکرد کلیه ها چه می دانید؟

نکات جالب و خواندنی از عملکرد کلیه های انسان

کلیه ها به مثانه متصل هستند که ادرار در آن ذخیره سازی می شود و مثانه ها می توانند 1 تا 8 ساعت این مایع را در خود حفظ کنند که در صورت پر شدن زیاد مثانه، به مغز پیغام عصبی ارسال می شود تا فورا تخلیه شود.کلیه ها می توانند ویتامین D را تولید کنند!! اصلی ترین عضوی که مسئول تولید ویتامین D در بدن می باشد، پوست می باشد که اگر پوست قادر به انجام وظیفه نشود، به کبد منتقل می شود.کودکانی که با یک کلیه به دنیا می آیند، به مرور این کلیه بقدری رشد می کند تا بتواند وظیفه دو کلیه را به تنهایی انجام دهد. بطور معمول کلیه های ما در طول روز می توانند به میزان چیزی نزدیک به 1.5 لیتر ادرار تولید نماید.

کلیه در روز چقدر ادرار تولید می کند؟

1- نارسایی کلیه می تواند منجر به کم خونی شود.

2- بالا بودن میزان دیابت می تواند منجر به از بین رفتن کلیه ها شود.

3- اولین پیوند موفقیت آمیز کلیه توسط جوزف اسمیت در بوستون در  سال 1954 میلادی انجام شد.

در بدن هر فرد دو کلیه وجود دارد که هر کدام از آن ها در یک طرف شکم، به پشت قرار گرفته اند. کلیه ها ادرار را تولید می کنند، لوله های بین مثانه و کلیه (حالب ها ) ادرار را به مثانه تخلیه می برند. ادرار در مثانه ذخیره می شود و وقتی مثانه پر شد، از طریق لوله اى از مثانه (مجرای ادرار) از بدن خارج مى شود.

عفونت های کلیوی در کودکان، افراد مسن و در دوران بارداری بیشتر شایع است. اما عفونت کلیه در مردان شایع نیست.

کلیه ها قابلیت تولید ویتامین دی را دارند همچنین نقش مهمی در تنظیم فشار خون و افزایش اکسیژن خون دارند.

اثر دیابت بر روی کلیه ها

دیابت می تواند به کلیه ها ، چشم ها ، اعصاب ، قلب و عروق خونی شما آسیب رسانده و خطر حملات قلبی ، سکته مغزی و بیماری مزمن کلیه را افزایش می دهد .

تاثیر فشار خون بالا بر کلیه: بیماری کلیه بر اثر فشار خون بالا

اثر دیابت بر روی کلیه ها

وقتی عروق خونی کلیه ها آسیب می بینند ، کلیه های شما نمی توانند خونتان را به خوبی تصفیه کنند . در نتیجه بیشتر از آنچه که باید ، اب و نمک در بدنتان جمع می شود و باعث افزایش وزن و تورم قوزک پا می شود . دیابت می تواند به کلیه ها ، چشم ها ، اعصاب ، قلب و عروق خونی شما آسیب رسانده و خطر حملات قلبی ، سکته مغزی و بیماری مزمن کلیه را افزایش می دهد .

مراقبت ها بعد از پیوند کلیه

بسیاری از بیماران پس از پیوند کلیه، اشتهای بهتری پیدا می کنند و به طور ناخواسته دچار افزایش وزن می شوند؛ پس باید دقت داشته باشید که برای جلوگیری از افزایش وزن، خودتان را همیشه وزن کنید؛ همچنین از خوردن غذاهای پرکالری مانند غذاهای چرب، شیرینی ها، کلوچه و سایر غذاهای غنی از چربی یا شکر، خودداری ورزید. غذای شما باید کم نمک و کم چربی باشد پس از خوردن غذاهای آماده مثل سوسیس، کالباس، پیتزا و غذاهای رستورانی پرهیز کنید. همچنین خوردن غذاهای کنسروی مثل تن ماهی و انواع غذاهای کنسرو شده و کله پاچه توصیه نمی شود.

fa_IRPersian